Var kommer retrointresset ifrån?

Intresset för nostalgi, vintage och retro sträcker sig från amerikanska bilar till kläder och musik. En hel kultur har växt fram med det gemensamma intresset för nostalgi och 50-60-tal. Rockabilly är en del av den här kulturen med sin Pin-up-inspirerade klädstil för damer och jeansklädsel med inspiration från amerikansk arbetartradition för män. Att bygga upp hela hem inspirerade av den gamla hillbilly- och rockabilly-traditionen lockar många i Sverige. Musikstilen är rockinspirerad punk, unik i sitt slag, och går inte att ta miste på.

Intresset för den här typen av nostalgi och retro är väldigt stort i Sverige och man kan ju fråga sig hur det har kunnat bli så. I övriga Europa eller andra delar av världen är intresset för rockabilly och retro-amerikanska influenser inte alls lika stort.

Om man hårdrar detta och tänker sig hur svenskarnas stora intresse för retro och amerikansk kultur ter sig för våra nyanlända flyktingar och nysvenskar så måste detta intresse te sig som en motvikt till svenskarnas normalt reserverade natur. Hur kommer det sig? Varje sommar tinar Sverige upp och dansbanden åker på turné land och rike runt och cruisingar och bilevenemang duggar tätt från maj till september.

Ser man cyniskt på det hela så kanske det är så att det är en manlig kultur som anammats även av kvinnorna under de senaste 20-åren då rockabillyn växt fram. Pin-up-kläder och tatueringar på kvinnor som kombinerar nostalgin med en modern touch, är det en reaktion på en manlig kultur av bilar, bärs och brudar?

En nysvensk som skulle beskriva svensk kultur kanske skulle säga att Sverige är ett land för 60-åriga män med intresse för jakt och motorer. Kanske inte Sverige är så modernt och utvecklat som vi gärna vill tro utan att förkärleken för vintage, retro och nostalgi är kvinnornas anpassning till svensk mansdominans.