Nostalgi och retro i café- och restaurangmiljö

Det är tydligt att retro-trenden är här för att stanna. Även i café och restaurangmiljöer ser man den här utvecklingen att möblemang, design, inredning och dekor hämtat inspiration från gamla, flydda tider.

Vad är det i de här miljöerna som upplevs så tilltalande? Lantliga miljöer, retro och nostalgi hittar man numera på restauranger och caféer i storstadsmiljöer så stilen med lantlig idyll och småstadscaféer intar även moderna storstäder. De som trodde att trenden med vintage kanske var övergående, så som de flesta trender brukar, tog miste. Restauranger och caféer visar tvärtom att längtan efter lantliv och jordnära matlagning därtill ständigt ökar.

Frågan kvarstår dock, varifrån kommer det här behovet av retro och nostalgi? Vad betyder det? Vart kommer det att leda? Kanske den här längtan efter lantliv och gamla retromiljöer och nostalgi är en slags motreaktion på den samhällsutveckling vi sett. Då tänker jag främst på industrialiseringen som ägde rum tidigt under 1900-talet där människan degraderades till arbetare och förlorade sig själv i processen. Man lämnade landsbygden för jobben i städerna. Landsbygden utarmades till förmån för miljonkomplexen i storstädernas förorter, det var där man trodde jobben fanns.

Kanske är retrotrenden helt enkelt en reaktion på den industriella utvecklingen där människan fick göra avkall på mänsklighet för att gynna industrin och tjäna pensionspoäng? I såna fall är utvecklingen ett sundhetstecken. Ett tecken på ett samhälle som vill sakta in och gå i takt med mänskligheten, den mänsklighet som bor inom oss var och en. Stressen och det ständigt upptrappande tempot i samhället har äntligen fått en motrörelse.

Retrotrenden är fridfull aktivism. Detsamma ser man i hela samhällsutvecklingen, man längtar efter minimalismen, att skära ner sin konsumtion. Back to basic, att leva nära naturen, laga maten från grunden, odla sina egna grödor, baka. Så ser den ut, retrotrenden och nostalgin, det är ett sundhetstecken, vi saktar in för att leva ikapp med oss själva. Vi hämtar tillbaka den mänsklighet vi en gång sprang ifrån.